Na današnji dan

Što je bilo s Hitlerovim posmrtnim ostacima? – 1945.

SS-ovci su pokušali uništiti i sakriti leš upravo preminulog Adolfa Hitlera. Međutim, problem je bio u tome što su Sovjeti kasnije ipak pronašli skrivene ostatke.

Dana 30. travnja 1945. godine oko 15 sati i 30 minuta osoblje Führerovog bunkera u Berlinu čulo je glasan pucanj iz Hitlerove radne sobe. Nakon što je pričekao nekoliko minuta, pripadnik Hitlerove posluge, SS-ovac Heinz Linge otvorio je vrata zajedno s Führerovim tajnikom Martinom Bormannom. Ugledali su mrtva tijela Adolfa Hitlera i Eve Hitler (prethodnog dana na vjenčanju promijenila je svoje prezime iz Braun u Hitler).

Eva nije imala nikakvih rana, a po tome što se u sobi osjećao miris pečenih badema zaključili su da se otrovala cijanidom. Iz Hitlerove desne sljepoočnice tekla je krv, a na podu je ležao njegov pištolj marke Walther PPK kalibra 7.65 milimetara. Njihova tijela iznijeli su iz Führerbunkera na površinu, polili su ih benzinom i zapalili. 

Budući da tijela nisu dobro gorjela, spomenuti Heinz Linge vratio se u bunker i donio role papira koje su bacili na leševe da pospješe vatru. Unatoč tome što su SS-ovci naknadno donijeli još benzina, tijela nisu do kraja izgorjela pa su ih zakopali u plitki krater od granate. Sovjeti su kasnije pronašli izgorjele ostatke i pomoću Hitlerovog zubara dokazali su da su to doista Adolf Hitler i njegova supruga Eva.

Ostatke njihovih leševa sovjeti su kasnije pokopali u Magdeburgu. Međutim, kad je 1970. godine KGB trebao predati tu lokaciju Istočnoj Njemačkoj, Sovjeti su odlučili uništiti ostatke kako se nikada ne bi moglo napraviti spomen-mjesto za okupljanje neonacista. Ponovno su spalili ostatke i pepeo prosuli u rječicu Biederitz, pritoku Labe, pokraj Magdeburga.


Komentari