Na današnji dan

Stjepan Mesić postao predsjednik Predsjedništva SFRJ (1991.)

Stjepan Mesić preuzeo je funkciju predsjednika Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1. srpnja 1991. godine. Naime, od smrti Josipa Broza Tita na čelu Jugoslavije nalazilo se kolektivno Predsjedništvo, u kojem je svaka republika i autonomna pokrajina imala po jednog člana. Predsjednici Predsjedništva smjenjivali su se svake godine i to po rotacijskom sustavu (svake godine predsjednik je morao biti iz druge savezne jedinice). Mandat predsjednika Predsjedništva trajao je svake godine od 16. svibnja pa do 15. svibnja iduće godine.

Do 15. svibnja 1990. mjesto predsjednika pripadalo je slovenskom članu – Janezu Drnovšeku. Zatim je došao red na Srbiju, čiji je predstavnik bio Borisav Jović. Mandat mu je trebao isteći 15. svibnja 1991., nakon čega je bio red na Hrvatsku da popuni mjesto. Hrvatski član Predsjedništva bio je Stjepan Mesić, koji je na to mjesto došao s položaja prvog hrvatskog premijera, što je bio do kolovoza 1990. godine.

Stjepan Mesić trebao je 16. svibnja 1991. automatski postati predsjednik Predsjedništva SFRJ, ali je srpski član Borisav Jović zatražio glasanje. Rezultat glasanja bio je neriješen (4:4), jer su Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija glasale za Mesića, a Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora protiv. Čak je i šef Generalštaba JNA Blagoje Adžić bio nezadovoljan tim srpskim manevrom izjavivši: “Ovo je lakrdija. Trebalo je po Ustavu…” Predsjedništvo je zbog tih razmirica postalo paralizirano. Tek nakon pritiska europske diplomacije Stjepan Mesić konačno izabran za predsjednika. No, u međuvremenu je već počeo rat u Sloveniji, a i u Hrvatskoj se spremao sukob. Nakon Hrvatskog proglašenja neovisnosti, Mesić je dao ostavku na dužnost predsjednika, naglasivši time da SFRJ više legitimno ne postoji.

piše: Držen Krajcar


Komentari