Na današnji dan

Stjepan Báthory – Mađar koji je postao kraljem Poljske – 1533.

Stjepana Báthoryja po nekim elementima smatraju čak i jednim od najuspješnijih vladara u cjelokupnoj poljskog povijesti.

Dana 27. rujna 1533. godine rođen je Stjepan Báthory, mađarski velikaš koji je postao knezom Transilvanije (Erdelja) pa čak i kraljem Poljske. Rodio se u mjestu Szilágysomlyó na području Transilvanije (danas se to mjesto zove Şimleu Silvaniei, a nalazi se u Rumunjskoj, čak oko 60 kilometara od granice s Mađarskom). Stjepan je potjecao iz bogate obitelji Báthory, koja je prezime dobila po posjedu Bátor u današnjoj sjeveroistočnoj Mađarskoj, oko 45 kilometara od granice s Ukrajinom. Zanimljivo je da je obitelj Báthory u svom grbu imala tri zmajska zuba.

Stjepan Báthory postao je 1571. godine transilvanskim vojvodom, a kasnije je uzeo i titulu kneza Transilvanije (lat. princeps Transsylvaniae). Godine 1576. izabran je za kralja Poljske, u to vrijeme jedne od teritorijalno najvećih država u Europi. Na poljskom je prijestolju bio zajedno sa svojom suprugom – Anom Jagelović – koja je bila posljednji izdanak poljsko-litavske vladarske dinastije Jagelovića. Stjepan Báthory bio je prilično uspješan kao poljski kralj, što se naročito ogledalo u njegovim vojnim pobjedama. Primjerice, s uspjehom je ratovao čak i protiv Rusa. Po nekim ga elementima smatraju čak i jednim od najuspješnijih vladara u cjelokupnoj poljskog povijesti. Na prijestolju je Stjepan Báthory ostao sve do svoje smrti 1586. godine. U trenutku smrti bio je u 54. godini života, a preminuo je u mjestu Grodno u tadašnjoj Litvi (danas se to mjesto nalazi u Bjelorusiji).

Komentari