Na današnji dan

Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali kompaniju Apple (1976.)

Kompanija Apple nastala je prvog travnja 1976. u skromnim uvjetima. Ona je rezultat nevjerojatnog poduzetničkog duha Stevea Jobsa i njegove upornosti. Naime, bilo je to doba prvih mikroprocesora i osobnih računala. Dvadesetogodišnji Jobs, koji je nedavno napustio fakultet nakon prve godine, imao je ideju da s prijateljem sastavlja i prodaje računala.

S tom idejom došao je vlasniku jedne od prvih lokalnih prodavaonica osobnih računala, imena The Byte Shop. Vlasnik je potvrdio da će kupiti od Jobsa računala, ali samo ako budu potpuno sastavljena. Otišao je i korak dalje zajamčivši Jobsu da će uzeti 50 računala, svako po 500 dolara, plaćajući gotovinom pri isporuci. Jobs je otišao k prodavaču komponenti i naručio dijelove, tražeći odgodu plaćanja od 30 dana.

Jobs i njegov prijatelj Steve Wozniak krenuli su na sastavljanje i testiranje računala. Sastavljeno računalo nazvali su Apple I. Radili su u Jobsovoj spavaćoj sobi i garaži dan i noć da stignu na vrijeme isporučiti računala kako bi platili dijelove. Radi prodaje tih računala osnovali su kompaniju pod nazivom Apple Computers.

Posao je krenuo i uspjeli su proizvesti čak 200 računala Apple I. U prvim danima bilo je potrebno i žrtvovanje. Tako je Jobs morao prodati svoj Volkswagen kombi, a Wozniak svoj HP-65 kalkulator da nabave novac za dijelove. Ipak, uskoro su postali milijunaši.


Komentari