Na današnji dan

Stéphanie de Beauharnais – usvojena kći Napoleona Bonapartea – 1860.

Stéphanie de Beauharnais dobila je titulu francuske princeze (fr. princesse française). U trenutku Napoleonove carske krunidbe bila je Stéphanie mlada djevojka u 16. godini života.

Na današnji dan 1860. godine umrla je Stéphanie de Beauharnais, usvojena kći Napoleona Bonapartea. Naime, ona je bila rođakinja Napoleonove supruge Jozefine iz njenog prvog braka s vikontom Alexandreom de Beauharnaisom. Važno je napomenuti da je Jozefina započela vezu s Napoleonom tek nakon što joj je prvi suprug preminuo (giljotiniran je za vrijeme Francuske revolucije).

Stéphanie de Beauharnais rođena je 1789. godine, samo oko mjesec dana nakon napada na Bastilju. Kad je Napoleon došao na vlast u Francuskoj, iznimno je porastao ugled njegove obitelji Bonaparte, kao i obitelji de Beauharnais iz Jozefininog prvog braka (svog posinka Eugènea de Beauharnaisa Napoleon je čak postavio za potkralja Italije). Stéphanie de Beauharnais dobila je titulu francuske princeze (fr. princesse française). U trenutku Napoleonove carske krunidbe bila je Stéphanie mlada djevojka u 16. godini života.

Kako bi je mogao dobro udati Napoleon je Stéphanie de Beauharnais odlučio čak i posvojiti. Ona je ušla u dinastički brak s Karlom, budućim velikim vojvodom od Badena, pripadnikom ugledne dinastije Zähringen. Tim je brakom Stéphanie postala velikom vojvotkinjom od Badena, njemačke države koja je obuhvaćala važne gradove Mannheim, Karlsruhe, Heidelberg, Freiburg im Breisgau, Pforzheim, Baden-Baden i Konstanz.


Velika vojvotkinja Stéphanie ostala je udovicom već 1818. godine, u dobi od samo 29 godina. Nikada nije ponovno ušla u brak, nego je ostala udovicom sve do svoje smrti. Preminula je upravo na današnji dan u 71. godini života, i to u francuskom gradu Nici na Azurnoj obali.

Komentari