Na današnji dan

Stanley Baldwin – jedini britanski premijer koji je vodio vlade triju kraljeva (1867.)

Među ministrima u njegovim vladama bili su utjecajni političari poput Winstona Churchilla, Nevillea Chamberlaina, Austena Chamberlaina, lorda Salisburyja, lorda Curzona, lorda Halifaxa i Anthonyja Edena.

Dana 3. kolovoza 1867. godine rođen je Stanley Baldwin, britanski premijer. Rodio se u gradiću Bewdleyju u engleskog grofoviji Worcestershire, kao sin vlasnika ljevaonice željeza. Potjecao je iz kraja u kojem je započela industrijska revolucija u Velikoj Britaniji, osobito vezana uz obradu željeza (područje rijeke Severn). Majka Stanleyja Baldwina bila je Louisa MacDonald, čije su se tri sestre udale za ugledne umjetnike. Najstarija sestra, Alice MacDonald, udala se za Johna Lockwooda Kiplinga i s njim je dobila sina Rudyarda Kiplinga (znamenitog književnika i nobelovca). Druga sestra, Georgiana MacDonald, udala se za prerafaelitskog slikara Edwarda Burne-Jonesa, a treća, Agnes MacDonald, za slikara Edwarda Poyntera, predsjednika Kraljevske akademije (engl. Royal Academy).

Stanley Baldwin postao je prvi put premijerom 1923. godine, drugi put 1924., a treći i posljednji put 1935. godine. Među ministrima u njegovim vladama bili su utjecajni političari poput Winstona Churchilla, Nevillea Chamberlaina, Austena Chamberlaina, lorda Salisburyja, lorda Curzona, lorda Halifaxa i Anthonyja Edena. Zanimljivo je da je Stanley Baldwin ostao do danas jedinim premijerom u britanskoj povijesti koji je vodio vladu pod trima monarsima (Georgeom V., Eduardom VIII. i Georgeom VI.). Preminuo je 1947. godine u engleskom gradu Stourport-on-Severn (nedaleko od svog rodnog mjesta), u dobi od 80 godina.

Komentari