Na današnji dan

Stanko Kliska – stručnjak za zdravstvene ustanove (1896.)

Obično se pamte arhitekti slavnih palača, katedrala i muzeja. Bilo je arhitekata koji su se specijalizirali samo za operne kuće ili željezničke kolodvore, a Stanko Kliska opredijelio se za zdravstvene ustanove.

Kliska se rodio kod Zvornika (BiH) 15. rujna 1896. godine. Studirao je u Zagrebu i Beču i potom radio kod poznatog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića. Obojica su smatrala da arhitektura u suvremenom životu mora imati odgovornu ulogu. Stanko Kliska je 1929. pokrenuo vlastiti atelje i vodio ga do pred kraj Drugoga svjetskog rata.U tom razdoblju projektirao je zgradu gimnazije u Sisku, trgovačko-stambene i stambene zgrade u Zagrebu. Tada nastaju bolnice u Požegi, na Sušaku, u Sisku, Glini, Zagrebu (Klinička bolnica Rebro i Dom Crvenog križa).

Nakon zatvaranja ateljea radi kao arhitekt Ministarstva narodnog zdravlja i učvršćuje svoja moderna shvaćanja arhitekture. Smatrao je da oblik građevine mora odgovarati njenoj namjeni, ali i okolini. Jednostavna rješenja za njega su bila najbolja rješenja te je uvijek pazio da njegova arhitektura bude humana i funkcionalna.

Od 1947. do 1966. predaje projektiranje zdravstvenih ustanova na beogradskom Arhitektonskom fakultetu. Napisao je udžbenik Bolnice te je izveo Kirurški odjel bolnice u Skoplju (1948.), Ginekološku kliniku u Beogradu (1949. – 1956.), Sanatorij Predsjedništva vlade u Beogradu (1947. – 1949.) adaptiran u Bolnicu za dječju paralizu (1955.), Opću bolnicu u Zenici (1952. – 1953.), Lječilište za TBC kostiju na Ohridskom jezeru (1953.), Opću bolnicu u Tuzli (1955. – 1956.)…

Arhitekt Stanko Kliska dobitnik je mnogih nagrada te je izlagao na arhitektonskim izložbama u Zagrebu i Parizu. Umro je 1969. u Beogradu.


Piše: Marsela Alić

Komentari