Na današnji dan

Stan Lee – autor Marvelovih superjunaka – 1922.

Likovi kompanije Marvel danas zarađuju milijarde dolara.

Poznati autor stripova Stan Lee rođen je 28. prosinca 1922. godine. Svjetski je poznat po sudjelovanju u kreiranju likova superjunaka koji su danas postali gotovo neodvojiv dio zapadnjačke kulture. Naime, Stan Lee suautor je likova Spider-Mana, Hulka, Iron Mana, Thora, kao i skupina X-Men i Fantastična četvorka i mnogih drugih.

Stan Lee rođen je pod imenom Stanley Martin Lieber, a tek je kasnije promijenio ime. Rodio se u New Yorku, kao dijete židovskih roditelja podrijetlom s područja današnje Rumunjske. Zaposlio se u proizvodnji crtanih stripova kad mu je bilo samo 16 godina. Taj prvi posao bio mu je rad za kompaniju Timely Publications, koja je, između ostaloga, upravo u to vrijeme bila pokrenula svoj novi strip časopis zvan Marvel Comics.

Stan Lee neočekivano je brzo napredovao u poslu, tako da je već u dobi od 18 godina postao urednik. Pod Leejevim vodstvom uvedeni su s vremenom mnogi novi likovi. Prva skupina superjunaka koju je Stan Lee kreirao, zajedno s crtačem Jackom Kirbyjem, bila je Fantastična četvorka. Uspjeh te skupine potaknuo je kreiranje novih likova superjunaka – Hulka, Iron Mana, Thora, te skupine X-Men… Najpopularnijim od svih na kraju se pokazao Spider-Man. Marvelovi likovi danas zarađuju milijarde dolara, a o njihovim avanturama snimljeni su brojni filmovi i tv serije.


piše: Dražen Krajcar

Kako je nastao poznati strip junak Batman? – 1939.

Komentari