Na današnji dan

Staljinov sin ubijen u nacističkom koncentracijskom logoru – 1943.

1943, Germany --- Original caption: State Department documents made public February 18, 1968 disclose that Joseph Stalin's oldest son, Yakov, was shot to death in a German prison camp in the spring of 1943 after pleading: Guard, shoot me! Details of Yakov Stalin's death, an act bordering on suicide, were captured by the Allied forces in Germany in 1945, but were kept secret, even from Stalin, to spare him pain. Yakov's body rests against barbed wire after he was slain. --- Image by © Bettmann/CORBIS

Staljin je Jakova smatrao kukavicom i nekarakternom osobom.

Sin sovjetskog diktatora Staljina ubijen je u nacističkom koncentracijskom logoru 14. travnja 1943. godine. Ime mu je bilo Jakov Josifovič Džugašvili i bio je jedini sin kojeg je Staljin imao s prvom suprugom Ekaterinom Svanidze. Sa Ekaterinom se Staljin oženio još u mladosti (njoj je bila 21 godina, a njemu 27). Dobili su sina Jakova već sljedeće godina nakon vjenčanja. Međutim, mlada majka umrla je dok je Jakov bio beba od nekih 8 mjeseci, tako da je dječak odrastao kad svojih rođaka u Gruziji (Staljin je u to predrevolucionarno doba bio često po zatvorima kao opasni disident). 

Jakov i Staljin nisu se nikada dobro slagali, a otac je sina smatrao kukavicom i nekarakternom osobom. Sukobe je izazvalo Jakovljevo vjenčanje sa židovskom plesačicom Julijom Meltzer (Staljin je bio jasni antisemit).

Nakon što je počeo Hitlerov napad na SSSR, Jakov Džugašvili ubrzo je zarobljen od strane Nijemaca kod Smolenska. Nejasno je na koji je način zapravo zarobljen (postoje i teorije da se predao Nijemcima na poticaj svoje supruge). Jakov je zatim zatvaran u raznim njemačkim logorima. Staljin je ubrzo bio obaviješten o zarobljeništvu svog sina, ali ga to nimalo nije pogodilo. On je tvrdio da je njegov sin izdajica i zapovijedio da se uhiti Jakovova supruga Julia. Naime, postojao je zakon po kom se kažnjavala porodica svakog tko bi se smatrao izdajnikom.

Kasnije su Nijemci nudili Staljinu zamjenu – Jakova su htjeli mijenjati za poznatog feldmaršala Friedricha Paulusa (zarobljenog kod Staljingrada). Međutim, Staljin je to odbio, a pri tome je navodno rekao: “Neću mijenjati maršala za poručnika”.

Jakov je na kraju ubijen u koncentracijskom logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina. Nejasne su točne okolnosti njegove smrti. Prema prvotnom službenom izvješću, poginuo je natrčavši na električnu ogradu logora počinivši samoubojstvo. Međutim, kasnije otkriveni arhivski izvori upućuju na to da ga je ubio stražar, nakon što je Jakov pokušao pobjeći iz logora.

Jakov je imao polubrata i polusestru, Vasilija i Svetlanu. Vasilij je umro 1962. godine od alkohola, a Svetlana se odselila u SAD gdje je umrla 2011. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari