Na današnji dan

SSSR testirao prvu atomsku bombu (1949.)

Dana 29. kolovoza 1949. testirao je SSSR svoju prvu nuklearnu bombu. Bio je to revolucionaran trenutak u svjetskoj povijesti jer je njime označen kraj dotadašnjeg američkog monopola na nuklearno oružje. Naime, od 1945. do 1949. godine SAD je bio jedina zemlja u svijetu s nuklearnim oružjem, što mu je davalo iznimno veliku prednost. Nakon ulaska SSSR u krug nuklearnih sila na današnji dan 1949. godine, uslijedile su 1952. Ujedinjena Kraljevina, a tek 1960. i Francuska. Kasnije je još niz zemalja došlo u posjed nukearnog oružja. Do Staljinove smrti Sovjeti su izvršili samo tri nuklearne eksplozije.

Prvi sovjetski test imao je kodni naziv RDS-1 i ime Prva munja. Snaga eksplozije iznosila je oko 22 kilotona (nešto više od bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki). Eksplozija je izvršena na sovjetskom nuklearnom testnom poligonu Semipalatinsk na području današnjeg Kazahstana.

Zanimljivo je da su Sovjeti u blizinu mjesta testiranja postavili oko 50 zrakoplova da bi vidjeli utjecaj eksplozije na njih. Sagradili su čak i improvizirane kuće, most, pa i podzemnu željeznicu radi mjerenja učinka na te objekte. Eksploziji je izloženo i oko 1500 životinja, radi procjene utjecaja bombe na živa bića.

Test je neugodno iznenadio Amerikance, koji su vjerovali da Sovjeti ne mogu razviti nuklearno oružje prije 1953. godine. Uspjeli su ga, međutim, detektirati prije nego što su ga Sovjeti službeno objavili i to pomoću aviona WB-29, bombardera modificiranih za prikupljanje meteoroloških podataka (jedan takav avion primijetio je povećanu količinu radioaktivnih čestica u zraku iznad Aljaske).


Komentari