Na današnji dan

Staljin doživio moždani udar – 1953.

Staljin je na leđima ležao na podu kraj kreveta, u donjem dijelu pidžame i potkošulji.

Sovjetski vođa Staljin, 01. ožujka 1953. godine, doživio je moždani udar od kojega se više nikada ne će oporaviti. Događaji su tekli ovako: prethodne noći Staljin je bio dugo vremena budan večerajući i gledajući film. U ranim jutarnjim satima doputovao je u svoju daču (kuću za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. To je bila rezidencija u kojoj je Staljin često boravio. Dača Kuncevo nije bila osobito luksuzno uređena, ali je imala znatnu zaštitu u obliku protuzrakoplovnih topova i oko 300 pripadnika posebnih jedinica NKVD-a (hrv. Narodni komesarijat unutarnjih poslova).

Sa Staljinom su u Kuncevo došli i njegovi suradnici: zloglasni Lavrentij Berija (šef NKVD-a), Nikita Hruščov (kasniji Staljinov nasljednik), Georgij Maljenkov i Nikolaj Bulganjin (obojica kasniji premijeri). Staljin se u dači povukao u svoju sobu na spavanje.

Stražarima je bilo čudno kad se Staljin toga dana nije ustao u uobičajeno vrijeme, no imali su naredbe da ga ne uznemiruju, pa nitko nije cijelog dana ulazio u njegovu sobu. Tek oko 22:00 navečer došao je Lozgačev, zamjenik zapovjednika tog kompleksa, ipak provjeriti Staljinovu spavaću sobu. Naišao je na ružan prizor. Staljin je na leđima ležao na podu kraj kreveta, u donjem dijelu pidžame i potkošulji. Odjeća mu je bila natopljena ustajalom mokraćom. Lozgačev je hitno telefonom iz sobe obavijestio nadređene. Došli su liječnici i pobrinuli se za Staljina. No ovaj se nikada nije oporavio. Umro je četiri dana kasnije. Postoje i teorije zavjere po kojima Staljinova bolest i smrt nisu bili slučajni.


Komentari