Na današnji dan

SS-ovci iz osvete objesili 99 civila na stupove javne rasvjete i balkone – 1944.

U grad Tulle u Francuskoj došla je zloglasna Druga SS oklopna divizija Das Reich , elitna jedinica u sastavu postrojbi Waffen-SS. Uhitili su sve muškarce u dobi od 16 do 60 godina, od kojih je 99 najprije mučeno, a zatim obješeno na stupove javne rasvjete i balkone po gradu.

Dana 9. lipnja 1944. godine nacisti su u središnjoj Francuskoj počinili jedan od najtežih masakra nad civilnim stanovništvom. Bilo je to doba savezničke invazije na Normandiju, kad su Nijemci činili sve što je u njihovoj moći da zaustave osvajanje Francuske. Masakr je učinjen kao osveta za djelovanje francuskog pokreta otpora poznatog pod nazivom Maquis (Maki), a koji je djelovao koordinirano sa saveznicima protiv Nijemaca. Riječ Maquis znači isto što i hrvatski makija (grmlje u primorskom području), jer su se pripadnici tog pokreta skrivali u područjima s makijom. Makiji su izveli gerilsku akciju u gradiću Tulle u kojoj je poginulo oko 40 njemačkih vojnika.

Kao odgovor na to, u Tulle je došla zloglasna Druga SS oklopna divizija Das Reich (njem. 2.SS-Panzer-Division Das Reich), elitna jedinica u sastavu postrojbi Waffen-SS. Naime, Waffen-SS imao je 38 divizija, od kojih je prva bila famozna Leibstandarte SS Adolf Hitler (hrv. Hitlerova tjelesna straža), a druga je bila navedena oklopna divizija Das Reich. Pripadnici te divizije, pod zapovjedništvom SS-Brigadeführera Heinza Lammerdinga uhitili su u Tulleu sve muškarce u dobi od 16 do 60 godina, od kojih je 99 najprije mučeno, a zatim obješeno na stupove javne rasvjete i balkone po gradu. Ostali su poslani u koncentracijske logore. Ukupno je ubijeno 213 civila.

Komentari