Na današnji dan

SS-ovac Theodor Eicke – zapovjednik divizije Mrtvačka glava – 1892.

Eicke je po Himmlerovoj želji postavljen za zapovjednika prvog koncentracijskog logora u čitavoj Njemačkoj – onog u mjestu Dachau. 

Jedan od najvećih njemačkih nacističkih ratnih zločinaca – Theodor Eicke rođen je 17. listopada 1892. godine. U redovima SS-a napredovao je do visokog čina SS-Gruppenführera, što odgovara armijskom generalu. Eicke je prilično rano počeo surađivati s Hitlerom i Himmlerom, a kad je Hitler došao na vlast u Njemačkoj dobio je Eicke prve visoke položaje. Tako je po Himmlerovoj želji postavljen za zapovjednika prvog koncentracijskog logora u čitavoj Njemačkoj – onog u mjestu Dachau.

Logor Dachau ima posebno mjesto u njemačkoj povijesti. Naime, i ranije su u Njemačkoj postojali zatvori i logori, ali nakon što je Hitler došao na vlast, želio je stvoriti specijalni logor, različit od svega dotadašnjeg. Tako je nastao koncept koncentracijskih logora, a Dachau je bio prvi od tih logora i pokusno mjesto za njihov razvoj. Inače, taj se logor nalazio svega 10-ak kilometara sjeverozapadno od Münchena, glavnog bavarskog grada. Theodor Eicke, kao šef logora Dachau, uveo je novitete u organizaciji i disciplini. Himmler je bio impresioniran njime.

Kad je počeo Drugi svjetski rat i oružani sukobi, Eicke je dobio zapovjedništvo nad poznatom SS divizijom imena Totenkopf (hrv. Mrtvačka glava). Ta je divizije bila dio elitnih njemačkih jedinica. Naime, u najelitniji dio njemačkih oružanih snaga pripadale su tri prve po redu SS divizije. Bile su to redom:


1. Leibstandarte SS Adolf Hitler divizija – Hitlerova osobna tjelesna straža

2. Das Reich divizija

3. Totenkopf divizija

Totenkopf diviziju nazivali su i Hitlerovi vatrogasci jer je slana na dijelove bojišta gdje je bila najhitnija intervencija. Na Istočnom bojištu Eicke je poginuo u poznatoj Bitki kod Kurska 1943. godine. Umro je kad su sovjeti srušili njegov avion Fieseler Fi 156 Storch dok je u letu nadgledao neprijateljske položaje.

Komentari