Na današnji dan

SS-ovac Heydrich umro od posljedica atentata (1942.)

Dana 4. lipnja 1942. godine, usred Drugog svjetskog rata, umro je od posljedica atentata jedan od najmoćnijih nacista – SS-ovac Reinhard Heydrich – šef svih njemačkih tajnih službi, general policije i predsjednik Interpola. Hitler ga je nazivao Čovjek sa željeznim srcem.

Atentat na njega izvršili su tjedan dana prije čehoslovački specijalci uvježbani od britanske vojske. Heydricha su smrtno ranili bombom u predgrađu Praga (u to vrijeme bio je namjesni protektor Češke i Moravske, s gotovo diktatorskim ovlastima). Heydricha su pokušali spasiti čak i Hitlerov osobni liječnik, kao i osobni liječnik šefa SS-a Heinricha Himmlera, koji je došao u Prag da se brine o ranjenom Heydrichu. Za vrijeme Himmlerovog posjeta činilo se da se Heydrich oporavlja, no umro je od sepse. 

Hitler je bio bijesan i naredio je smaknuće 10.000 Čeha koji su trebali biti nasumično odabrani među stanovništvom. No, savjetnici su uvjerili Hitlera da bude blaži, jer je Češka bila važno industrijsko područje za njemačku vojsku.

Ipak, kao osveta za Heydrichovu smrt određeno je da se dva češka sela (Lidice i Ležáky) sravne sa zemljom, da se u njima poubijaju svi odrasli muškarci, a žene i djeca pošalju u logore. Ukupno je ubijeno oko 1.300 ljudi, čak i sve žene iz sela Ležáky. Sve žene iz Lidica poslane su u logor, pri čemu je na četiri trudnice prvo obavljen pobačaj u istoj bolnici u kojoj je Heydrich umro, a zatim su i one poslane u logor.


Komentari