Na današnji dan

SS-ovac Felix Steiner – posljednja Hitlerova nada u borbi protiv SSSR-a – 1966.

SS-Obergruppenführer Felix Steiner trebao je, po Hitlerovim planovima, s leđa napasti sovjete koji su se kretali prema Berlinu.

Dana 12. svibnja 1966. godine umro je njemački visoki vojni zapovjednik Felix Steiner. Imao je čin Obergruppenführera u SS-u, kao i generala u Waffen-SS jedinicama. Napomenimo, čin Obergruppenführera bio je sve do 1942. godine najviši u SS-u, odmah iza čina Reichsführer-SS (koji je imao u Drugom svjetskom ratu Heinrich Himmler). Za usporedbu, SS-ovski čin Obergruppenführera odgovarao je činu korpusnog generala u njemačkoj kopnenoj vojsci (Reichsführer-SS odgovarao je činu feldmaršala).

Felix Steiner poznat je po tome što je u SS-u organizirao male borbene jedinice, koje su umjesto puškama bile naoružane kompaktnim strojnicama i granatama, a imale su kamuflažne uniforme.

Heinrich Himmler postavio je Steinera na čelo elitne SS-divizije zvane 5. SS oklopna divizija Viking (njem. 5. SS-Panzer-Division Wiking). Bila je to jedna od najelitnijih SS-divizija, dakako uz poznate Leibstandarte SS Adolf Hitler, Das Reich i Totenkopf (tako su se zvale 1., 2. i 3. SS-divizija).

Potkraj Drugog svjetskog rata, kad su sovjeti nadirali prema Berlinu, Adolf Hitler gledao je u Steineru posljednji spas. Naime, postavio ga je na čelo improviziranog Armijskog odjela Steiner (njem. Armeeabteilung Steiner), za kojeg je mislio da može nadirućim sovjetima zadati udarac s leđa pomoću obuhvatnog manevra. Dakako, u stvarnosti su Steinerove trupe i same jedva preživljavale i takav manevar je bio fantazija. Kad je Hitler u bunkeru obaviješten o nemogućnosti tog napada, spopao ga je bijes. Za vrijeme konferencije pred generalima Hitler je u očaju izjavio da je rat izgubljen. Bio je to jedan od prijelomnih trenutaka za Hitlerov konačni slom. Nakon rata Steiner je oslobođen svih optužbi za ratne zločine, a umro je na slobodi u Münchenu 1966. godine.


Komentari