Na današnji dan

SS-Oberst-Gruppenführer Paul Hausser – otac Waffen-SS jedinica – 1880.

Tijekom vojne karijere Paul Hausser više je puta bio ranjen (izgubio je oko, a propucana mu je i čeljust). Imao je drugi najviši čin u SS-u nakon Himmlera.

Dana 7. listopada 1880. godine rođen je Paul Hausser, jedan od vodećih njemačkih vojnih zapovjednika u Drugom svjetskom ratu. Rodio se u gradu Brandenburgu, smještenom na rijeci Havel zapadno od Berlina. Taj grad, koji je dao ime cijeloj pokrajini Brandenburg, nalazio se u trenutku Hausserovog rođenja u Kraljevini Pruskoj, koja je bila sastavni dio Njemačkog Carstva.

Hausser je već u mladosti postao časnikom pruske vojske, a pohađao je zatim čak i Prusku ratnu akademiju u Berlinu. Generalom u Reichswehru postao je 1931. godine, a sljedeće je godine otišao u mirovinu. Kao umirovljeni general postao je Hausser zapovjednikom u SS-u. U međuvremenu su nacisti na čelu s Hitlerom došli na vlast u Njemačkoj (1933. godine). Paul Hausser odigrao je ključnu ulogu u formiranju Waffen-SS jedinica, koje su se borile uz bok Wehrmachtu (redovitoj njemačkoj vojski). Dobio je i nadimak Papa Hausser, po kojem je postao poznat. S vremenom je Hausser dogurao do čina SS-Oberst-Gruppenführera i general-pukovnika Waffen-SS-a. Radilo se o drugom najvišem činu u SS-u, odmah nakon čina Reichsführer-SS (koji je držao Heinrich Himmler).

Tijekom vojne karijere Paul Hausser više je puta bio ranjen (izgubio je oko, a propucana mu je i čeljust). Nakon rata inzistirao je na stavu da je Waffen-SS bio profesionalna vojna, a ne zločinačka organizacija. Preminuo je u Ludwigsburgu kraj Stuttgarta 1972. godine, u visokoj 93. godini.


Komentari