Na današnji dan

SS-Obergruppenführer Ernst Kaltenbrunner (1903.)

Dana 4. listopada 1903. rođen je Ernst Kaltenbrunner, najviše pozicionirani zapovjednik SS-a koji je preživio kraj Drugog svjetskog rata. Imao je čin SS-Obergruppenführera, što je bio treći najviši čin u hijerarhiji SS-a (odmah iza činova Reichsführer-SS i SS-Oberst-Gruppenführera).

Ernst Kaltenbrunner rodio se u gradu Riedu u Innkreisu, na području Gornje Austrije. Bio je od djetinjstva prijatelj Adolfa Eichmanna, notornog esesovca koji je bio ključan za provedbu tzv. konačnog rješenja židovskog pitanja. U zrelijoj dobi bio je prepoznatljiv po velikim ožiljcima na licu, posljedica automobilske nesreće. Svojim ožiljcima, visinom (194 cm) i ispadima bijesa, Kaltenbrunner je izazivao strah čak i kod okorjelih fanatika poput Himmlera.

Kaltenbrunner se već 1931. pridružio SS-u kao član broj 13.039. Odigrao je važnu ulogu održavajući veze između njemačkih i austrijskih nacista 1930-ih te je bio jedna od ključnih osoba pri provođenju Anschlussa Austrije 1938. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata Kaltenbrunner je u Austriji razvio veliku špijunsku mrežu, a potom je postao šefom Glavne sigurnosne službe Reicha. Na tom je važnom položaju prethodno, do pogibije u atentatu, bio zloglasni Reinhard Heydrich. U sklopu Glavne sigurnosne službe Reicha djelovao je i poznati Gestapo. Kaltenbrunneru je suđeno tijekom Nürnberškog procesa, zajedno s ostalim najvišim pripadnicima nacističkog režima (Hermannom Göringom, Wilhelmom Keitelom, Joachimom von Ribbentropom itd.). Proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti te smaknut.


Piše: Boris Blažina

Komentari