Na današnji dan

SS Great Eastern – najveći brod 19. stoljeća – 1858.

Po veličini nadmašen sve do 1901. godine, tj. do sljedećeg stoljeća.

Britanski brod SS Great Eastern, daleko najveće plovilo u dotadašnjoj povijesti zapadnog svijeta, porinut je 31. siječnja 1858. godine. Sa svojih 211 metara dužine bio je gotovo dva puta duži od tadašnjih najvećih svjetskih brodova, a s istisninom od preko 32.000 tona bio je višestruko veći od njih. Jedno je vrijeme nosio naziv Leviathan, no ipak mu je trajno ostalo ime SS Great Eastern.

Teoretski je mogao prevoziti do 4.000 putnika od Engleske do Australije bez punjenja ugljenom tijekom puta. SS Great Eastern imao je tri vrste pogona, koji su se mogli kombinirati. Naime, posjedovao je jedra, propeler pokretan parnim strojem i kotače s lopaticama na obje strane broda, također na parni pogon. Jedra su bila razapeta na šest jarbola, što je bila velika rijetkost, a parni strojevi imali su ukupno oko 8.000 konjskih snaga.

Premda je porinut 1858. godine, SS Great Eastern nije po veličini nadmašen sve do 1901. godine, tj. do sljedećeg stoljeća. Ostala mu je, dakle, trajna titula najvećeg broda izgrađenog u 19. stoljeću. Za dizajn i izgradnju tog golemog broda zaslužan je bio znameniti Isambard Kingdom Brunel, jedan od vodećih britanskih poduzetnika tijekom industrijske revolucije.


Komentari