Na današnji dan

Srušio se toranj sv. Marka u Veneciji (1902.)

Znameniti toranj sv. Marka u Veneciji, zapravo zvonik bazilike sv. Marka, srušio se 14. srpnja 1902. godine. Bila je to velika katastrofa, s obzirom na značenje i starost tornja, koji je tada već imao oko 1000 godina. Današnji toranj sv. Marka, koji se može vidjeti u Veneciji, kopija je izvornog i sagrađen je kako bi zamijenio srušenu građevinu.

Gradnja izvornog tornja sv. Marka bila je započeta još u 9. stoljeću. Konačni oblik toranj je u ranom 16. stoljeću. Zanimljivo je da je od 1776. bio opremljen čak i gromobranom. Toranj sv. Marka isticao se znatnom visinom – 98,6 metara. Donji dio tornja izgrađen je iz opeke, a na njemu je smještena lođa s pet zvona i romaničkim kvadriforama (tip okna okomito podijeljenog na četiri jednaka dijela). Iznad toga je još jedan dio od opeke, na čijim su stranama naizmjenično prikazani lavovi u pokretu i simboličkih prikaza Venecije kao ženske figure. Na samom vrhu nalazi se piramidalni vrh s vjetrokazom u obliku arhanđela Gabrijela.

Godine 1902. pojavila se na sjevernoj strani tornja opasna pukotina, koja se s vremenom povećavala. Navedenog dana iste godina toranj se potpuno srušio. Nitko, srećom, nije poginuo, a nisu srušene ni druge zgrade, jer toranj ima specifičan položaj odvojen od drugih građevina (za razliku od prevladavajućih crkvenih tornjeva koji su naslonjeni na glavnu građevinu crkve).

Toranj sv. Marka obnovljen je za manje od deset godina i svečano je otvoren na dan sv. Marka (25. travnja) 1912. godine. Danas je i taj zamjenski toranj star već više od 100 godina i potrebne su mu rekonstrukcije i strukturna pojačanja da se ne bi počeo naginjati ili rušiti. To se nastoji riješiti prstenom od titanija ugrađenim u temelje tornja.

Piše: Boris Blažina


Komentari