Na današnji dan

Srušila se brana Teton u Idahu (1976.)

Dana 5. lipnja 1976. godine srušila se brana Teton u Idahu. Radilo se o velikoj katastrofi, koja je odnijela četrnaest ljudskih života i oko 13.000 grla stoke. Radilo se o brani u američkoj saveznoj državi Idaho, udaljenoj stotinjak kilometara od znamenitog nacionalnog parka Yellowstone.

Brana Teton bila je izrađena nasipavanjem zemlje, a na njenu je gradnju utrošeno između 50 i 100 milijuna dolara. Brana je bila dugačka gotovo jedan kilometar, a visoka i do 93 metra. Do pucanja i rušenja brane došlo je ubrzo po njenom završetku, upravo u vrijeme kad je njeno akumulacijsko jezero prvi put bilo napunjeno vodom.

Jedno jutro pojavila se mokra mrlja na nizvodnoj strani brane i kroz nju je počela istjecati voda. Radnici su strojevima pokušali sanirati pukotinu, no uzalud. Naređena je evakuacija nizvodnog stanovništva. Pukotina u brani rasla je i sve više propuštala vodu, tako da su neki radnici morali pobjeći i ostaviti opremu da je odnese voda.

Oko podneva srušio se vrh brane, a zatim je kolabirala otprilike trećina glavnog zida. Voda je navalila u nizvodni kanjon protokom od oko 57.000 prostornih metara u sekundi. Do večeri se gotovo cijelo akumulacijsko jezero ispraznilo. Posljedice za nizvodna naselja bile su katastrofalne. Voda je uništila tisuće kuća i poslovnih objekata. Nosila je čak i trupce koji su razorno djelovali na stvari na koje su nailazili. Odšteta plaćena oštećenima mjerila se u stotinama milijuna dolara.


Komentari