Na današnji dan

Srbija uzdignuta na rang kraljevstva (1882.)

Dana 6. ožujka 1882. godine Srbija je iz ranga kneževine uzdignuta na rang kraljevstva, a njen vladar Milan Obrenović, koji je prethodno bio knez, postao je kraljem. U to je doba na Balkanu nastajao svojevrstan trend uzdizanja država u kraljevine. Naime, još je godinu dana prije Srbije uzdignuta Rumunjska u kraljevinu, pri čemu je rumunjski vladar Karlo iz dinastije Hohenzollern-Sigmaringen postao kraljem (Carol I). Susjedna Bugarska postala je kraljevina 1908. godine, a Crna Gora još kasnije – 1910. godine. Naprotiv, Grčka je bila kraljevina još od 1832. godine.

Za razliku od Grčke, Rumunjske i Bugarske, čiji su kraljevi bili iz njemačkih dinastija, Srbija i Crna Gora imale su domaće vladarske dinastije. Dapače, Srbija i Crna Gora bile su prije Prvog svjetskog rata jedine države na Balkanu koje su imale vladare iz domaćih dinastija (čak je i Albanija imala kneza iz njemačke dinastije Wied).

Srpski kralj Milan Obrenović bio je uvelike pod utjecajem Austro-Ugarske. Vladao je kao kralj sedam godina, a zatim je abdicirao u korist svog sina Aleksandra Obrenovića i povukao se u privatni život. Umro je 1901. godine u Beču, a pred smrt se za njega navodno brinuo mađarski grof Zichy.

Komentari