Na današnji dan

Srbija osvojila Makedoniju (1912.)

Dana 19. studenog 1912. srpska je vojska u Prvom balkanskom ratu pobijedila kod Bitole vojsku Osmanskog Carstva, čime je praktički dovršila osvajanje većeg dijela područja današnje Republike Makedonije. Velik dio Balkana prethodno je pripadao Osmanskom Carstvu, a u Prvom Balkanskom ratu udružile su se Srbija, Bugarska, Grčka i Crna Gora da to područje oduzmu.

Glavni srpski zapovjednik bio je Petar Bojović, koji je u vojski Kraljevine Srbije kasnije stekao najviši mogući čin – onaj vojvode (samo je pet ljudi službeno dobilo taj čin: Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Živojin Mišić, Petar Bojović i francuski maršal Louis Franchet d’Espérey).

Kraljevina Srbija u Prvom je balkanskom ratu zauzela osim područja današnje Makedonije još i Kosovo, dio Novopazarskog sandžaka i dio današnje Albanije. Kasnije su se u Drugom balkanskom ratu Srbija i Bugarska sukobile oko raspodjele područja Makedonije. Bugarska je poražena i morala je odstupiti od svojih zahtjeva za velikim dijelom makedonskog područja.

Komentari