Na današnji dan

Sprovod pape sv. Ivana Pavla II. (2005.)

Dana 8. travnja 2005. svečano je pokopan papa sv. Ivan Pavao II. u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Pokop je obilježen najvećim okupljanjem šefova država u povijesti svijeta.

Prisustvovalo je više državnika nego na sprovodima Winstona Churchilla i Josipa Broza Tita. Među uzvanicima su bila tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Sprovod je bio i veliko ekumensko okupljanje, kojem su prisustvovali i mnogi vjerski vođe nekatolici. Patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od Crkvenog raskola 1054. godine. Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još od kad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Po prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve.


Papa je sahranjen u lijesu od čempresovine pod bazilikom sv. Petra u Vatikanu.

Komentari