Na današnji dan

Sprovod indijanske princeze Pocahontas u Engleskoj (1617.)

Indijanska princeza Pocahontas pokopana je 21. ožujka 1617. u Engleskoj. Njena životna priča vrlo je neobična jer spaja djetinjstvo među sjevernoameričkim Indijancima, brak s engleskim doseljenikom, pa i prisustvovanje svečanostima na kraljevskom dvoru u Londonu.

Pocahontas je rođena kao kći indijanskog poglavice Powhatana, čije je pleme živjelo na području današnje američke savezne države Virginije. Engleski doseljenici zarobili su mladu Pocahontas u vrijeme kad joj je bilo oko 18 godina. Tijekom boravka u zarobljeništvu ona je krštena, a dobila je ime Rebecca. Godine 1614. udala se za engleskog kolonijalnog doseljenika Johna Rolfea. Dobila je s njim i sina, imenom Thomas Rolfe.

Brak između Pocahontas i Johna Rolfea navodno je predstavljao prvi zabilježeni primjer međurasnog braka u Sjevernoj Americi. Kao Rolfeova supruga, Pocahontas je nosila ime Rebecca Rolfe. Zajedno sa suprugom i sinom otputovala je 1616. u Englesku. Ondje je upoznala čak i vladajućeg britanskog kralja Jamesa I., a prisustvovala je i svečanostima u kraljevskoj palači Whitehall.

Kad su se trebali vratiti u Ameriku, Pocahontas je u Engleskoj naglo umrla, vjerojatno od neke zarazne bolesti. Bilo su joj samo 22 godine. Pokopana je kod crkve sv. Juraja u Gravesendu. Mjesto Gravesend nalazi se na rijeci Temzi, između Londona i mjesta na kojem ta rijeka utječe u more.


Komentari