Na današnji dan

Spriječen bijeg francuske kraljevske obitelji (1791.)

Kralj Luj XVI., kraljica Marija Antoaneta, njihova djeca i kraljeva sestra preobukli su se u službenike navodne ruske barunice. Glumila ju je guvernanta kraljevog sina markiza de Tourzel. 

Dana 21. lipnja 1791. godine spriječen je bijeg francuske kraljevske obitelji iz zemlje. Radilo se o jednom od najdramatičnijih događaja iz razdoblja Francuske revolucije, a neuspjeli je bijeg imao teške posljedice za kralja i kraljicu. Naime, kako se bijeg ne bi ponovio, nad njima je uveden stroži nadzor, sličniji zatvoreništvu. Bijeg je poslužio radikalnijem dijelu revolucionara da dokaže kako kralj nema povjerenje u tadašnji režim. Kralj Luj XVI. je formalno još bio na čelu Francuske jer je prve tri godine revolucije Francuska bila kraljevina. Kralj je zbog bijega mogao biti optužen za svojevrsnu izdaju vlastite države.

Operativno je bijeg bio organiziran uz pomoć švedskog diplomata grofa Axela von Fersena te nekadašnjeg francuskog premijera baruna de Breteuila. Kralj Luj XVI., kraljica Marija Antoaneta, njihova djeca i kraljeva sestra preobukli su se u službenike navodne ruske barunice. Nju je glumila guvernanta kraljevog sina markiza de Tourzel. Potajice su se uputili kočijom iz Pariza prema granici, gdje su se namjeravali sastati sa svojim pristalicama – rojalistima. krajnji cilj bio im je gradić Montmédy, uporište rojalista, kod današnje belgijsko-francuske granice i nedaleko od Luksemburga.

Međutim, prepoznao ih je francuski građanin Jean-Baptiste Drouet, tako da je obitelj uhićena kod gradića Varennesa, oko 40 kilometara prije cilja. Varennes je postao svjetski poznato mjesto zbog tog povijesnog incidenta. Kraljevska obitelj nakon uhićenja u Varennesu kočijama je odvezena natrag u Pariz i stavljena je pod stroži nadzor.


Komentari