Na današnji dan

Sporazum o zabrani postavljanja nuklearnog oružja na morsko dno – 1971.

Sporazumom se željelo spriječiti opasnu mogućnost da velike sile počnu postavljati lansere za nuklearne rakete na morsko dno nedaleko od neprijateljskih obala.

Dana 11. veljače 1971. godine potpisan je zanimljiv međunarodni sporazum kojim je zabranjeno postavljanje nuklearnog oružja na morsko dno udaljeno više od 12 nautičkih milja (22.2 kilometra) od obale. Naime, nakon hladnoratovskih napetosti početkom 1960. godina, međunarodni su diplomati uočili opasnu mogućnost da velike sile počnu postavljati lansere za nuklearne rakete na morsko dno nedaleko od neprijateljskih obala. To je naročito bilo aktualno zbog napretka oceanografskih istraživanja i pojačanog interesa za oceanska dna u to doba.

Sporazum su potpisale 84 države, među njima dvije hladnoratovske supersile – SAD i SSSR. Ipak, neke zemlje koje posjeduju nuklearno oružje taj sporazum još nisu potpisale, među njima Izrael, Francuska i Pakistan. Taj sporazum ima sličnosti s poznatim Sporazumom o svemiru (eng. Outer Space Treaty), koji zabranjuje postavljanje nuklearnog oružja u svemir, uključujući orbitu oko Zemlje i površinu Mjeseca.

Komentari