Na današnji dan

Spiro Agnew – Nixonov potpredsjednik koji je morao dati ostavku zbog korupcije – 1996.

Savannah, Ga,. mayor J. Curtis lewis meets with G O.P. Presidential nominee Richard Nixon and Nixon's running mate Gov. Spiro Agnew at the Bahia Hotel at mission Bay, Calif.

Budući da je Richard Nixon dao 1974. godine ostavku na predsjedničku funkciju, njegov potpredsjednik Spiro Agnew bi ga automatski naslijedio, samo da nije i sam zbog korupcijskog skandala dao još deset mjeseci ranije ostavku.

Dana 17. rujna umro je Spiro Agnew – američki političar koji je u doba Richarda Nixona bio potpredsjednik SAD-a. Budući da je Richard Nixon dao 1974. godine ostavku na predsjedničku funkciju, Spiro Agnew bi ga automatski naslijedio, samo da nije i sam zbog korupcijskog skandala dao deset mjeseci ranije ostavku na mjesto potpredsjednika. Umjesto njega, Nixona je naslijedio Gerald Ford, koga je sam Nixon imenovao na mjesto potpredsjednika nakon ostavke Spira Agnewa (u slučaju da potpredsjednik SAD-a da ostavku, predsjednik ima pravo sam odabrati njegovog nasljednika bez općih izbora).

Spiro Agnew bio je Amerikanac grčkog podrijetla. Prezime Agnew nastalo je skraćivanjem grčkog Anagnostopoulos. Potpredsjednikom SAD-a postao je nakon što su Nixon i on pobijedili na izborima 1968. godine. Dapače, 1972. opet su izabrani, i to nakon izrazito nadmoćne pobjede nad kandidatima Demokratske stranke – McGovernom i Shriverom.

Razlog ostavke Spira Agnewa bila je činjenica da su ga optužili za uzimanje mita u vrijeme dok je još bio guverner Marylanda. U pogledu sudskog postupka, Agnew je postigao nagodbu s tužilaštvom, ne priznavši, ali ni ne zanijekavši krivnju. 


Komentari