Na današnji dan

Spektakularno vjenčanje Grace Kelly i princa od Monaka – 1956.

Zanimljivo je da je obitelj Grace Kelly morala skupiti 2 milijuna dolara kao miraz princu. Kellyjevi su američka katolička obitelj irskog podrijetla.

Dana 18. travnja 1956. godine obavljeno je jedno od najspektakularnijih vjenčanja u povijesti. Naime, filmska diva Grace Kelly udala se za Rainiera Grimaldija, vladajućeg princa nezavisne države Monako. Njih dvoje su se upoznali prethodne godine kad je Grace sudjelovala na jednom foto-sessionu u kneževskoj palači u Monaku. Vratila se u SAD, ali su se počeli dopisivati.

Rainier je krajem te godine došao u posjet SAD-u, pri čemu su mediji nagađali da je zapravo u potrazi za ženom koja bi mu postala supruga. Susreo se s Kelly i njenom obitelji i već nakon tri dana ju je zaprosio. Ona je pristala i počele su pripreme za vjenčanje.

Zanimljivo je da je obitelj Grace Kelly morala skupiti 2 milijuna dolara kao miraz princu. Navedenog dana u prijestolnoj dvorani kneževske palače u Monaku održano je civilno vjenčanje, koje je trajalo 40 minuta. Ceremoniju je pratilo 30 milijuna ljudi preko televizije.

Sljedeći dan održano je i crkveno katoličko vjenčanje u katedrali sv. Nikole u Monacu. Među uzvanicima bile su mnoge slavne osobe, poput Age Kana, Ave Gardner i Conrada Hiltona. Nakon vjenčanja princ i novopečena princeza od Monaka isplovili su na 7-tjedno krstarenje Mediteranom na kneževskoj jahti.


Komentari