Na današnji dan

Spasio 20 života žrtvovavši svoju sportsku karijeru (1976.)

Armenac Šavarš Karapetjan postao je pravi junak kad je od utapanja spasio 20 ljudi iz potonulog trolejbusa na dnu jezera 16. rujna 1976. godine. Karapetjan je u to doba bio natjecateljski sportaš u disciplini plivanja s perajama. Bio je svjetski prvak u tom sportu i višestruki obarač rekorda. Toga je dana trenirao na jezeru koje se nalazi u armenskom glavnom gradu Erevanu. Preplivao je svojih uobičajenih 20 kilometara, kad je čuo prasak i vidio kako trolejbus pada s obale jezera u vodu. Zaplivao je prema mjestu nesreće.

Trolejbus je završio na dnu jezera, oko 25 metara od obale, na dubini od 10 metara. U trolejbusu su bila zarobljena 92 putnika i Karapetjan je znao da mora djelovati brzo da bi ih spasio. Unatoč lošoj vidljivosti zbog mulja koji se podigao, uspio je razbiti stražnje staklo i počeo je vaditi ljude van. Vidljivost je u vodi bila gotovo jednaka nuli. Unatoč njegovom ogromnom trudu, bilo je premalo vremena da sve spasi. Preživjelo je 20 ljudi, premda ih je on više izvukao na obalu.

Od napuklog stakla Karapetjan je zadobio rane koje su se inficirale zbog kanalizacijskog otpada prisutnog u vodi. Osim toga, stradala su mu pluća i pothlađen je, te je na kraju 45 dana bio u nesvijesti. Ostale su mu trajne posljedice, zbog čega je morao odustati od daljnje sportske karijere. Postao je poznatim junakom, a po njemu je nazvan i jedan asteroid.

Komentari