Na današnji dan

Španjolskoj potvrđena dominacija u Italiji – 1559.

Španjolskoj je zajamčena praktički cijela južna Italija, kao i veći dio Lombardije.

Mir u Cateau-Cambrésisu sklopljen je između Francuske i Španjolske 3. travnja 1559. godine. Tim je mirom Španjolskoj potvrđena dominacija u Italiji, koja je zatim potrajala oko 150 godina. Glavni posrednici pri sklapanju mira bili su španjolski kralj Filip II. (iz dinastije Habsburg) i francuski kralj Henrik II. (iz dinastije Capet-Valois), premda oni osobno nisu bili prisutni pri potpisivanju. Mir je potpisan u mjestu imena Le Cateau-Cambrésis, na sjeveru današnje Francuske.

Prema odredbama Mira u Cateau-Cambrésisu Francuska je priznala španjolskom kralju izravnu kontrolu nad Milanskim Vojvodstvom, Napuljskim Kraljevstvom te nad otocima Sicilijom i Sardinijom. Time je Španjolskoj zajamčena praktički cijela južna Italija, kao i veći dio Lombardije, jedne od najbogatijih talijanskih pokrajina. Španjolska je i u mnogim drugim dijelovima Italije dobila hegemoniju, tako da su od potpuno nezavisnih sila na Apeninskom poluotoku preostale samo Mletačka Republika i Pijemont.

Španjolski su kraljevi u Italiji vladali uvelike putem svojih tamošnjih predstavnika. Tako su postojale funkcije potkralja Napulja, potkralja Sicilije i potkralja Sardinije. U Milanskom Vojvodstvu vladao je španjolski kralj putem guvernera.

U cilju jačanja španjolsko-francuskog prijateljstva, najstarija kćer Henrika II, Elizabeta, udala se za španjolskog kralja Filipa II.

piše: Dražen Krajcar

Komentari