Na današnji dan

Španjolsko-portugalska kraljica koja je bila kći utemeljitelja Karlovca – 1611.

Kraljica Margareta preminula je u veličanstvenoj španjolskoj palači Escorial. U trenutku smrti imala je samo 26 godina.

Dana 3. listopada 1611. godine umrla je španjolsko-portugalska kraljica Margareta, rodom iz Štajerske. Osobito je zanimljiva po tome što je bila kći nadvojvode Karla Habsburškog, po kome je nazvan grad Karlovac u Hrvatskoj (njemačko ime tog grada glasilo je Karlstadt). Margareta je rođena u Grazu, štajerskoj prijestolnici, iz koje je njen otac vladao nad tzv. Unutrašnjom Austrijom (Štajerska, Koruška, Kranjska i još neki teritoriji, koje je glavna grana dinastije Habsburg prepustila Karlu). Nadvojvoda Karlo ostavio je iza sebe izvanredan trag, osobito putem svojih potomaka, Naime, osim što mu je kći Margareta postala kraljicom Španjolske, još su mu dvije kćeri postale kraljicama Poljske, a sin Ferdinand postao je čak i carem Svetog Rimskog Carstva. Dva su mu mlađa sina postala biskupima Katoličke Crkve.

Margareta je postala kraljicom Španjolske 1599. godine udajom za kralja Filipa III. iz španjolske grane dinastije Habsburg. Filip III. bio je ujedno i portugalski kralj, pa je i Margareta postala također i kraljicom Portugala. Tijekom braka rodila je budućeg kralja Španjolske Filipa IV., buduću francusku kraljicu Anu, buduću caricu Mariju Anu, kao i budućeg kardinala Ferdinanda Habsburškog. Po spomenutoj kćeri Ani postala je Margareta bakom znamenitog francuskog kralja Luja XIV. iz dinastije Capet-Bourbon.

Kraljica Margareta preminula je u veličanstvenoj španjolskoj palači Escorial, tijekom poroda svog najmlađeg sina Alfonsa. U trenutku smrti imala je Margareta samo 26 godina, tako da se radilo o tragediji za španjolski kraljevski dvor. Njen suprug Filip III. poslije se nije više nikada ženio, premda je u trenutku kad je postao udovcem imao samo 33 godine.


Komentari