Na današnji dan

Španjolski vladar koji je izabran za njemačkog kralja – 1284.

Alfonso X. od Kastilje bio je praunuk znamenitog njemačkog cara Fridrika Barbarosse. Po kralju Alfonsu X. dobio je ime i jedan krater na Mjesecu (krater Alphonsus).

Kralj Alfonso X. od Kastilje umro je 4. travnja 1284. godine. Osim što je bio kralj Kastilje i Leóna, izabran je 1257. godine i za njemačkog kralja. Bio je jedina osoba španjolskog podrijetla kojoj je to uspjelo. Njegov je izbor imao uporište u činjenici da je Alfonso X. od Kastilje bio praunuk znamenitog njemačkog cara Fridrika Barbarosse. Naime, majka Alfonsa X. bila je Elizabeta Hohenstaufen, pripadnica poznate njemačke srednjovjekovne vladarske dinastije Hohenstaufen.

Alfonso X. od Kastilje imao je sjajan dvor u Burgosu, na kojem su djelovali mnogi ugledni učenjaci. U njegovo doba razvijana je astronomija, zbog čega je po njemu dobio ime i jedan krater na Mjesecu (krater Alphonsus).

Izbor Alfonsa X. za njemačkog kralja bio je dio složene slagalice razvijane nakon sloma vlasti dinastije Hohenstaufen. Javilo se više kandidata za kralja, među kojima je bio i engleski princ Rikard od Cornwalla, jedan od najbogatijih ljudi u Europi. Alfonso X. nikada zapravo nije ni posjetio Njemačku, dok je Rikard od Cornwalla doista otišao na krunidbu u Aachen. Cijela je stvar Alfonsa X. stajala, po svemu sudeći, dosta novaca, no na kraju nije ostvario efektivnu vlast u Nejmačkoj.


Komentari