Na današnji dan

Španjolski potkralj Nove Granade – 1716.

U 18. stoljeću obitelj Folch de Cardona dobila je znatan zemljišni posjed na području današnje Hrvatske.

José Solís Folch de Cardona, španjolski kolonijalni potkralj, rođen je 4. veljače 1716. godine. Od 1753. do 1761. godine držao je važan položaj potkralja Nove Granade, španjolske kolonijalne potkraljevine smještene na području Južne Amerike. Potkraljevina Nova Granada (šp. Virreinato de la Nueva Granada) obuhvaćala je u 18. stoljeću područja današnjih država Venezuele, Kolumbije, Ekvadora i Paname.

José de Cardona po majčinoj je liniji potjecao iz jedne od najuglednijih katalonskih aristokratskih obitelji. Naime, obitelj Folch de Cardona bila je nekoć u Kraljevini Aragonu druga najvažnija obitelj, odmah iza kraljevske. Posjedovala je dvorac Cardona, smješten u zaleđu Barcelone, otprilike sedamdeset kilometara od obale Sredozemnog mora. U 18. stoljeću obitelj Folch de Cardona dobila je i znatan zemljišni posjed na području današnje Hrvatske, nakon što je Slavonija oslobođena od Osmanlija. Jedan brat potkralja de Cardone bio je kardinal Francisco de Solís y Folch de Cardona, nadbiskup Seville.

Nakon karijere potkralja Nove Granade postao je José Solís Folch de Cardona franjevačkim redovnikom (već je ranije bio franjevac trećoredac, prije nego je postao potkraljem). Odrekao se svog materijalnog imanja, a kao franjevac bio je poznat kao brat Josip od Isusa. Preminuo je 1770. godine u gradu Santafé de Bogotá (današnjem glavnom gradu Kolumbije), u 55. godini.


Komentari