Na današnji dan

Španjolski narodni junak Rodrigo Díaz od Vivara – znameniti El Cid – 1099.

U nekoliko navrata borio se i na strani Maura, ali nakon nekog vremena Alfonso ga je pomilovao te ga je pozvao natrag u Kastilju gdje je nastavio ratovati protiv muslimana.

Desetog srpnja 1099. godine umro je, prema dostupnim podacima, španjolski narodni junak Rodrigo Díaz od Vivara, poznat pod nadimkom El Cid. Stekao je utjecajan status u španjolskoj povijesti, osobito zbog popularizacije njegovih junaštava putem literarnih djela (npr. Pjesma o Cidu).

Rodrigo Díaz od Vivara rodio se, prema tradiciji, u mjestu Vivaru pokraj Burgosa, povijesne kastiljske prijestolnice. Danas se mjesto Vivar po njemu naziva Vivar del Cid, a nalazi se samo oko 8 i pol kilometara sjeverno od središta Burgosa.

Pripadao je nižem plemstvu i borio se u službi Sancha II. Bio je kastiljski ratnik i junak koji je aktivno sudjelovao u rekonkvisti iberijskog poluotoka u službi kastiljskih kraljeva, ali i nezavisno. Nakon Sanchove smrti na prijestolje je došao njegov brat Alfonso protiv kojeg se Rodrigo svojevremeno borio te je bio prisiljen otići u izganstvo.


U nekoliko navrata borio se i na strani Maura, ali nakon nekog vremena Alfonso ga je pomilovao te ga je pozvao natrag u Kastilju gdje je nastavio ratovati protiv muslimana.

Smrt je Rodriga Díaza od Vivara zatekla u gradu Valenciji, na današnji dan ili u danima oko njega 1099. godine (datumi iz 11. stoljeća rijetko se mogu precizno i točno utvrditi). Nadživjela ga je njegova supruga Jimena Díaz, s kojom je bio u braku oko četvrt stoljeća. Njegovo i njezino mrtvo tijelo na kraju su sahranjeni u veličanstvenoj katedrali Svete Marije u Burgosu (Catedral de Santa María de Burgos), gdje se njihov grob i danas može vidjeti. Inače, u znamenitom filmu El Cid iz 1961. godine glumio je lik Rodriga Díaza od Vivara oskarovac Charlton Heston, dok je lik njegove supruge Jimene Díaz glumila Sophia Loren, također oskarovka.

Komentari