Na današnji dan

Španjolski kralj koji je vladao nad dijelovima Grčke – 1319.

Petar IV. Aragonski vladao je na širokom prostoru od Barcelone do Atene. Pod njegovom je vlašću bio i cijeli niz sredozemnih otoka, poput Mallorce, Sicilije i Sardinije.

Dana 5. rujna 1319. godine rođen je Petar IV. Aragonski, vladar velikog dijela Sredozemlja. Bio je prvi španjolski kralj koji je zavladao čak i nad dijelovima Grčke, kao vojvoda od Atene i Neopatrije. K tome je Petar IV. vladao nad Aragonom, Katalonijom, Sardinijom, Sicilijom, Valencijom, Roussillonom i Cerdagneom. Osvojio je također i otok Mallorcu, koju je pridružio aragonskoj kruni. Pod svojom je vlašću time obuhvatio cijeli niz sredozemnih otoka i gradova (Mallorca, Sicilija, Sardinija, Barcelona, Atena i mnogi drugi) čije je povezivanje omogućavala plovidba brodovima.

Petar IV. Aragonski rodio se u Balagueru na području današnje Katalonije. Pripadao je dinastiji koja je nekoć nosila naslov grofova od Barcelone, a obično je se naziva Barcelonskom dinastijom. Petar IV. izrazito je dugo vladao – preko 50 godina, a bio je suvremenik Petrarce, Boccaccia i Chaucera. Među europskim kraljevima suvremenik mu je bio moćni Ludovik Anžuvinac, koji je također uspio obuhvatiti pod svojom vlašću velik broj kraljevstava, ali na nešto sjevernijem području (Ludovik Anžuvinac bio je kralj Ugarske, Poljske, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, a pod njegovom su vrhovnom vlašću u vazalnom odnosu bile također i Vlaška, Bosna, Moldavija te dijelovi Srbije).

Komentari