Na današnji dan

Španjolski kralj Juan Carlos nije rođen u Španjolskoj – 1938.

U doba njegovog rođenja Španjolskom je vladao Francisco Franco, a Juan Carlos s obitelji bio je u egzilu.

Odnedavno bivši španjolski kralj rođen je na današnji dan, a premda je Španjolskom vladao tijekom dugog razdoblja od 1975. do 2014. godine, zanimljivo je da uopće nije rođen u toj zemlji. Naime, kako je u doba vladavine diktatora Franca kraljevska obitelj bila u egzilu mali Juan rođen je u Rimu.

Kad se Juan Carlos rodio, njegov otac bio je nominalni prijestolonasljednik španjolskog prijestolja, s titulom princ od Asturije (španj. Principe de Asturias). Kasnije je njegov otac bio poznat pod titulom grofa od Barcelone (španj. conde de Barcelona), ali nikada nije uspio postati pravim španjolskim kraljem.

Mali Juan Carlos kršten je pod imenom Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias. Francisco Franco pristao je da Juan Carlos s vremenom postane pravi španjolski kralj. I doista, nakon Francove smrti 1975. godine, Juan Carlos priznat je za španjolskog monarha. Zanimljivo je da je Juan Carlos imao čak dvadesetak kraljevskih titula, jer je španjolska monarhija kroz povijest nastala ujedinjavanjem mnogih manjih kraljevstava (Kastilje, Leona, Aragona itd).


Komentari