Na današnji dan

Španjolski grof i potkralj zaslužan za nezavisnost SAD-a – 1746.

Grof Bernardo de Gálvez proglašen je nedavno zbog svojih zasluga počasnim građaninom SAD-a, kao tek 8. osoba u povijesti kojoj je dodijeljena takva čast.

Dana 23. srpnja 1746. godine rođen je Bernardo de Gálvez y Madrid, španjolski kolonijalni potkralj koji je dao doprinos u borbi za nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Španjolska je podržala SAD u Ratu za nezavisnost suprotstavljajući se Velikoj Britaniji. Po Bernardu de Gálvezu nazvan je grad Galveston u Teksasu, smješten na obali Meksičkog zaljeva, a osobito je zanimljivo da je Gálvez proglašen 2014. godine i počasnim građaninom SAD-a (on je tek 8. osoba u povijesti kojoj je dodijeljena takva čast).

Bernardo de Gálvez rođen je u španjolskom mjestu Macharaviayi pokraj Malage. Zanimljivo je da je Bernardo posjedovao titulu grofa od Gálveza (šp. conde de Gálvez). Kao vojni i kolonijalni zapovjednik pripomogao je Gálvez mladim Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Britanaca. Dopustio im je opskrbu preko španjolskih kolonijalnih posjeda, zaobilazeći tako britansku blokadu, a čak je i vojno porazio Britance.

Godine 1785. postao je Gálvez potkraljem Nove Španjolske (šp. Virrey de Nueva España). Taj je visoki kolonijalni položaj označavao upravitelja velikog dijela španjolskih posjeda u Americi, od Kalifornije pa sve do Paname, uključujući i Kubu te brojne druge karipske otoke. Nažalost, potkralj Bernardo de Gálvez preminuo je već 1786. godine, u dobi od samo 40 godina. Navodno je preminuo od bolesti, ali postoje i teorije da je bio otrovan.


Komentari