Na današnji dan

Španjolski građanski rat započeo je u Africi – 1936.

U trenutku dizanja ustanka general Francisco Franco nalazio se na Kanarskim otocima. 

Španjolski građanski rat, kad su nacionalisti generala Francisca Franca podigli ustanak protiv vladajućih republikanaca, započeo je 17. srpnja 1936. godine. Ustanak je započeo u Španjolskom Maroku, dakle u Africi. Naime, sjeverni dio današnjeg Maroka bio je u to doba još pod španjolskom kolonijalnom vlasti. Upravo je u tom kraju postojala velika koncentracija nacionalista, koji su podigli ustanak, a potpomoglo ih je i lokalno muslimansko stanovništvo.

U trenutku dizanja ustanka general Francisco Franco nalazio se na Kanarskim otocima. Naime, onamo je u doba njemu neprijateljske, republikanske vlade bio premješten s pozicije načelnika glavnog stožera španjolske vojske. Dakako, taj premještaj general Franco doživljavao je kao svojevrsno istjerivanje. Nakon dizanja ustanka, Franco je već u sljedećim danima odletio s Kanarskih otoka u Španjolski Maroko, koji je pristao uz njegove nacionaliste. Franco je ondje preuzeo zapovjedništvo nad Afričkom armijom, s namjerom da ju se upotrijebi za zauzimanje ostatka Španjolske. Gotovo polovina Španjolske već je u prvim danima pristala uz nacionaliste i započeo je krvavi građanski rat između tih dviju polovica zemlje koji je trajao gotovo tri godine i u kojem su stotine tisuća ljudi izgubile živote.

Rat je završio u proljeće 1939. godine pobjedonosnim ulaskom Francovih snaga u Madrid. Uslijedila je krvava represija nad neistomišljenicima te razdoblje Francove diktature koja je trajala do njegove smrti 1975. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari