Na današnji dan

Španjolska prodala Floridu SAD-u (1819.)

Sjedinjene Američke Države kupile su teritorij poluotoka Floride od dotadašnjeg vlasnika, Kraljevine Španjolske, 22. veljače 1819. godine. Tu kupoprodaju dogovorio je američki državni tajnik John Quincy Adams, koji će kasnije postati i predsjednikom SAD-a (i otac mu je bio predsjednik). Ugovor je potpisan u američkom glavnom gradu Washingtonu. Kao naknadu za Floridu, SAD se obvezao osigurati 5 milijuna dolara, koji zapravo nisu trebali pripasti izravno Španjolskoj, nego su tim novcem isplaćena dugovanja Španjolske prema američkim privatnim građanima.

Dogovor je za SAD bio, dakle, vrlo povoljan. Dobili su teritorij veličine oko 170.000 četvornih kilometara. Danas je Florida jedna od najbogatijih i gospodarski najsnažnijih američkih saveznih država. Primjerice, ima veći godišnji BDP od Austrije, Švedske, Belgije, Švicarske, Saudijske Arabije, Poljske, Tajvana, Grčke, Izraela, Argentine itd. Ima BDP veći i od najbogatijih njemačkih pokrajina (prestiže čak i Bavarsku). Florida danas ima preko 20 milijuna stanovnika.

Inače, ime Florida dali su tom području Španjolci, koji su ga prvi otkrili. Na španjolskom jeziku riječ florida znači cvjetna. Vjerojatno su to ime odabrali po tome što je u doba kad je Florida otkrivena bilo vrijeme uoči Uskrsa, tzv. Pascua Florida na španjolskom (slično našoj Cvjetnoj nedjelji, tj. Cvjetnici).

Komentari