Na današnji dan

Španjolska grofica koja je postala caricom Francuza i modnom ikonom – 1826.

Eugenija de Montijo bila je supruga Napoleona III., osnivača tzv. Drugog carstva u Francuskoj. Postala je poznata kao modna ikona, osobito po svojim izrazito širokim krinolinama (ženske su haljine u njeno vrijeme vjerojatno dosegle najveći promjer u cijeloj ljudskoj povijesti).

Dana 5. svibnja 1826. godine rođena je Eugenija de Montijo, španjolska aristokratkinja koja je 1853. godine postala caricom Francuza. Naime, ona je bila supruga Napoleona III., osnivača tzv. Drugog carstva u Francuskoj, koji je osobno bio nećak Napoleona Bonapartea. Eugenija se za Napoleona III. udala kad je on već bio vladajući francuski car, što znači da je caricom postala odmah po činu udaje. 

Eugenija de Montijo rođena je u Granadi, prekrasnom gradu na jugu Španjolske (ondje se nalazi znamenita palača Alhambra, spomenik svjetske baštine). Po godini rođenja (1826.) bila je Eugenija gotovo vršnjakinja Julesa Vernea, a od svog je supruga Napoleona III. bila mlađa čak 18 godina. U trenutku kad je su se vjenčali on je imao 44 godine, a ona tek 26, tako da je predstavljala atraktivnu mladu caricu. Postala je poznata kao modna ikona, osobito po svojim izrazito širokim krinolinama (ženske su haljine u njeno vrijeme vjerojatno dosegle najveći promjer u cijeloj ljudskoj povijesti). Zanimljivo je da je carica Eugenija doživjela čak 95. godinu života, a umrla je tek nakon Prvog svjetskog rata, 1920. godine u Madridu (nadživjela je svog supruga Napoleona III. za čak 47 godina, što znači da je tijekom gotovo pola stoljeća bila udovica).

Komentari