Na današnji dan

Spaljeni Washington i Bijela kuća – američka vlada natjerana u bijeg – 1814.

Američki glavni grad osvojen je u brzoj i učinkovitoj operaciji britanske vojske i mornarice.

Jedna od najvećih katastrofa u povijesti SAD-a dogodila se 24. kolovoza 1814. godine. Njihov je glavni grad Washington spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa i Senata. 

Washington su spalili Britanci, za vrijeme Britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost. Uzroci tog rata bili su dosta složeni. Jedan od njih je bilo to što su Amerikanci svojoj državi pokušali pridružiti Kanadu (tada britanska kolonija). Istovremeno s početkom tog rata Velika Britanija je bila zauzeta borbom protiv Napoleona u Europi. Tek kad je 1814. pobijedila Napoleona mogla se posvetiti borbi protiv Amerikanaca. Uoči navedenog dana britanska je flota doplovila nadomak Washingtona, iskrcala se i pobijedila brojčano nadmoćniju američku obrambenu vojsku (američki su vojnici većinom bili neiskusni). Britanskom flotom zapovijedao admiral sir George Cockburn.

Nakon pobjede nad Amerikancima, Britanci su nastavili prema Washingtonu i spalili ga. Britanski zapovjednici zapovijedili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće. To je izgleda doista provedeno, i zahvaljujući toj naredbi civili i njihova imovina u Washingtonu nisu znatnije stradali. 

Spaljena je i znamenita predsjednička rezidencija poznata kao Bijela kuća. Britanci su se zatim povukli. Rat je završio bez bitnih promjena na obje strane. Britanci su zadržali Kanadu, a Amerikanci su s vremenom obnovili Bijelu kuću i ostatak Washingtona.


Komentari