Na današnji dan

Sovjetski svemirski brod s laserom za rušenje satelita – 1987.

Bio je to odgovor na američki sustav popularno nazvan Star Wars planiran u doba predsjednika Ronalda Reagana. Sovjetski svemirski brod Poljus svojim bi snažnim laserom u orbiti mogao uništavati američke satelite. Zajedno s raketom-nosačem cijeli je sustav bio težak čak 2.400 tona.

Dana 15. svibnja 1987. godine sovjeti su izvršili lansiranje svemirskog broda sličnog onima u romanima znanstvene fantastike. Naime, svemirski brod Poljus bio je naoružan snažnim laserom za obaranje protivničkih satelita. Bio je to na neki način odgovor na američki sustav popularno nazvan Star Wars planiran u doba predsjednika Ronalda Reagana. Službeno ime tog američkog projekta bilo je Strategic Defense Initiative (SDI) i sastojao se od brojnih instalacija u svemiru koje bi služile za obranu od sovjetskih nuklearnih balističkih raketa, ali eventualno i za napad iz svemira na SSSR.

Sovjetski svemirski brod Poljus svojim bi snažnim laserom u orbiti mogao uništavati američke satelite. Bio je težak čak oko 80 tona pa je za njegovo lansiranje u svemir trebala snažna raketa. Sovjeti su razvili moćan raketni sustav nazvan Energija koji je mogao u orbitu podići čak do 100 tona. Energija je imala najjače raketne motore ikada napravljene u povijesti (ni do danas nisu nadmašeni), a cijeli je sustav bio težak čak 2.400 tona. Svemirski brod Poljus bio je naoružan laserom na bazi ugljikovog dioksida, snage od čak 1 megavata.

Uoči lansiranja Poljusa, raketodrom Bajkonur posjetio je sovjetski lider Gorbačov. Na današnji dan izvršeno je lansiranje. Raketni sustav Energija radio je besprijekorno, ali je problem nastao kad se svemirski brod odvajao od rakete-nosača. Naime, Poljus je pri lansiranju bio okrenut vrhom prema tlu, a u orbiti se trebao obrnuti za 180 stupnjeva i krenuti prema naprijed. Međutim, zbog greški u sustavu, Poljus se obrnuo ne za 180 stupnjeva, nego za otprilike 360 i tada su mu se aktivirali motori. Dakako, time je sam sebe usporio, pa je 80 tona teški brod pao natrag prema Zemlji. Nikada više nije izvršeno ponovno lansiranje i projekt je ostao nedovršen (nekoliko godina kasnije raspao se SSSR).


Komentari