Na današnji dan

Sovjetski putnički zrakoplov Tu-144 nadmašio 2 Macha (1970.)

Dana 26. svibnja 1970. sovjetski zrakoplov Tupoljev Tu-144 nadmašio je brzinu od 2 Macha, čime je postao prvi komercijalni zrakoplov koji je prekoračio dvostruku brzinu zvuka. Jedini drugi komercijalni nadzvučni zrakoplov u svjetskoj povijesti – Concorde – nadmašio je Mach 2 tek u studenom iste godine. 

Između Tupoljeva Tu-144 i Concordea često su rađene usporedbe, s obzirom na njihovu jedinstvenost na području nadzvučnih komercijalnih zrakoplova. Već po vanjskom izgledu ta su dva zrakoplova bila vrlo slična. Jedna od rijetkih razlika bila je u tome što je Tu-144 posjedovao malena krilca (tzv. kanarde) na svom prednjem kraju. Smisao tih krilaca bilo je povećavanje uzgona pri malim brzinama. Zanimljivo je da je Tu-144 ta krilca mogao i sklopiti, kako ne bi smetala pri velikim brzinama.

I Concorde i Tu-144 imali su nos koji se mogao spuštati. Ta karakteristika omogućavala je da pri slijetanju piloti sa spuštenim nosom mogu bolje vidjeti pistu, dok se pri nadzvučnim brzinama nos podizao, čime je prednji kraj zrakoplova dobivao oblik sličan vrhu rakete.

U pogledu dimenzija, Tu-144 bio je oko 3,8 metara duži i imao je oko 3,2 metara veći raspon krila od Concoreda. Oba su zrakoplova dizajnirana za više od 100 putnika (Tu-144 maksimalno do 140, a Concorde maksimalno do 128). Za razliku od Concordea, koji je godinama uspješno letio na međunarodnim komercijalnim linijama, Tu-144 bio je izrazito nestabilan i problematičan. Nakon samo 55 obavljenih komercijalnih letova trajno je prizemljen.


Komentari