Na današnji dan

Sovjetski pokušaj leta na Mjesec (1972.)

Dana 23. studenog 1972. propao je posljednji pokušaj Sovjeta da ostvare let na Mjesec. Bilo je to posljednje lansiranje goleme rakete N1 – sovjetskog pandana američkim Saturn V raketama koje su ponijele ljude na Mjesec u sklopu programa Apollo.

Sovjetska N1 raketa bila je ogromnih dimenzija – visine 105 metara i mase 2735 tona. Imala je pet stupnjeva, a potisak najjačeg – prvog stupnja – bio je veći nego kod američke Saturn V. Naime, 30 motora prvog stupnja proizvodilo je potisak od 50,3 meganjutna (Saturn V je imao samo oko 34 meganjutna).

Sovjeti su kasnili oko 4 godine za američkim programom razvoja rakete koja bi dovela ljude na Mjesec. Raketa N1 ukupno je testirana samo 4 puta i svaki je put došlo do katastrofe. Najgore je bilo drugo po redu testiranje, u srpnju 1969. godine, kad je raketa N1 eksplodirala na samom lanseru. Smatra se da je to bila najveća eksplozija nekog stroja u povijesti izuzevši nuklearne bombe. Naime, tada je eksplodiralo oko 680.000 kilograma kerozina i 1.780.000 kilograma tekućeg kisika, što je proizvelo eksploziju snage oko 7 kilotona. Koliko je SSSR kasnio za SAD-om govori činjenica da je samo 17 dana nakon te eksplozije američka posada Apolla 11 sletjela na Mjesec.

Posljednji pokušaj lansiranja goleme N1 rakete dogodio se na sovjetskom kozmodromu Bajkonur. Raketa je ovaj put dosegla visinu od 40.000 metara, ali je i tada došlo do kvara. Eksplodirala je pumpa za kisik na motoru broj 4. Čitava raketa rasprsnula se u atmosferi. Srećom, u raketi nije bilo posade. Bio je to konačni kraj sovjetskih pokušaja da dođu s ljudima na Mjesec.


Komentari