Na današnji dan

Sovjetski pilot Viktor Belenko doletio lovcem MiG-25 u Japan tražiti azil u SAD-u – 1976.

Lovci MiG-25 bili su tada moderni sovjetski zrakoplovi sposobni nadmašiti čak i Mach 3. Japanci su Amerikancima dopustili pregled zrakoplova, unatoč sovjetskim prosvjedima.

Dana 6. rujna 1976. godine sovjetski pilot Viktor Belenko doletio je lovcem MiG-25 u Japan tražiti azil u SAD-u. Belenko je bio ukrajinskog podrijetla, a radio je kao pilot u sovjetskoj zrakoplovnoj bazi kod Čugujevke sjeveroistočno od Vladivostoka. Riječ je o bazi udaljenoj manje od 100 kilometara od obala Tihog oceana.

Viktor Belenko doletio je do baze Hakodate u Japanu, smještene na Hokaidu, najsjevernijem od velikih japanskih otoka. Time je uspješno prebjegao iz SSSR-a, a zrakoplov MiG-25 koji je doveo sa sobom dobro je poslužio zapadnjacima za proučavanje napretka sovjetske tehnologije.

Lovci MiG-25 bili su tada moderni sovjetski zrakoplovi sposobni nadmašiti čak i Mach 3. Teoretski je mogao doseći čak Mach 3,2 tj. brzinu od oko 3.470 km/h.

Japanci su Amerikancima dopustili pregled zrakoplova, unatoč sovjetskim prosvjedima. Tijekom pregleda ustanovljeno je, između ostaloga, da su varenje zrakoplova sovjeti obavljali ručno te da je zrakoplov bio većinom od legure nikla, a ne od titanija, kako se ranije smatralo. Kasnije su Japanci vratili zrakoplov SSSR-u, ali u dijelovima. Prebjegli pilot Belenko naselio se u SAD-u, gdje su mu dali državljanstvo, pa čak i osigurali financijska sredstva.


Komentari