Na današnji dan

Sovjetski okrutni maršal Ivan Konjev – 1897.

Na današnji dan 1897. godine rođen je sovjetski maršal Ivan Konjev. Tijekom Drugog svjetskog rata držao je neka od najvažnijih zapovjedništava Crvene armije. Primjerice, vodio je uz maršala Žukova završnu ofenzivu u smjeru Berlina. Konjev je zapovijedao nad čitavim frontovima, što je u SSSR-u bio naziv za formacije slične zapadnjačkim armijskim grupama.

Maršal Konjev rodio se u mjestu Lodejno, smještenom otprilike na pola puta između Moskve i sjevernog Urala. Bio je navodno seljačkog podrijetla, a u mladosti je radio čak i kao drvosječa. U vojsku je mobiliziran već u dobi od oko 18 godina, usred Prvog svjetskog rata. Nakon Oktobarske revolucije prebacio se u Crvenu armiju. Pohađao je čak i vojnu akademiju, a uoči Drugog svjetskog rata već je bio korpusni zapovjednik. Tijekom rata Konjevu su davana zapovjedništva nad nizom frontova, uključujući Zapadni front, Sjeverozapadni front, Prvi ukrajinski front i Drugi ukrajinski front. Maršalom Sovjetskog Saveza imenovan je u veljači 1944. godine.

Od velikih bitaka sudjelovao je Konjev u poznatoj Bitki kod Kurska, najvećoj tenkovskoj bitki svih vremena. Konjev je bio poznat po svojoj okrutnosti, a izgledom se isticao jer je brijao glavu.


Nakon Drugog svjetskog rata bio je sovjetski okupacijski zapovjednik u Njemačkoj. Godine 1955. postavljen je za vrhovnog vojnog zapovjednika snaga Varšavskog pakta. S te je pozicije gušio Mađarsku revoluciju 1956. godine, kad su sovjetski tenkovi poslani u Budimpeštu. Konjev je umro u Moskvi 1973. godine, u 76. godini života.

Komentari