Na današnji dan

Sovjetski okrutni maršal Ivan Konjev – 1897.

Konjev je bio poznat po svojoj okrutnosti, a izgledom se isticao jer je brijao glavu. 

Dana 28. prosinca 1897. godine rođen je sovjetski maršal Ivan Konjev. Tijekom Drugog svjetskog rata držao je neka od najvažnijih zapovjedništava Crvene armije. Primjerice, vodio je uz maršala Žukova završnu ofenzivu u smjeru Berlina. Konjevu su davana zapovjedništva nad čitavim frontovima, što je u SSSR-u bio naziv za formacije slične zapadnjačkim grupama armija.

Maršal Konjev rodio se u mjestu Lodejno, smještenom otprilike na pola puta između Moskve i sjevernog Urala. Bio je seljačkog podrijetla, a u mladosti je radio kao drvosječa. U vojsku je mobiliziran već u dobi od oko 18 godina, usred Prvog svjetskog rata. Nakon Oktobarske revolucije prebacio se u Crvenu armiju. Pohađao je vojnu akademiju, a uoči Drugog svjetskog rata već je bio korpusni zapovjednik. Tijekom rata Konjevu su davana zapovjedništva nad nizom frontova, uključujući Zapadni front, Sjeverozapadni front, Prvi ukrajinski front i Drugi ukrajinski front. Maršalom Sovjetskog Saveza imenovan je u veljači 1944. godine.

Od velikih bitaka sudjelovao je u poznatoj Bitki kod Kurska, najvećoj tenkovskoj bitki svih vremena. Konjev je bio poznat po svojoj okrutnosti, a izgledom se isticao jer je brijao glavu.


Nakon Drugog svjetskog rata bio je sovjetski okupacijski zapovjednik u Njemačkoj. Godine 1955. postavljen je za vrhovnog vojnog zapovjednika snaga Varšavskog pakta. S te je pozicije gušio Mađarsku revoluciju 1956. godine, kad su sovjetski tenkovi poslani u Budimpeštu. Konjev je umro u Moskvi 1973. godine, u 76. godini.

Komentari