Na današnji dan

Sovjetska podmornica nasukala se u Švedskoj (1981.)

Dana 27. listopada 1981. dogodio se neobičan, ali i opasan incident, kad se sovjetska podmornica S-363 nasukala na stijene na švedskoj obali. Nasukavanje se dogodilo na jugu Švedske, opasno blizu najveće švedske mornaričke baze Karlskrona. Zbog blizine te baze, Šveđani su dignuli uzbunu jer su smatrali da je možda riječ o nekoj vrsti sovjetskog pokušaja infiltracije.

Sovjetska podmornica S-363 bila je klase Whiskey po NATO klasifikaciji. Naime, za klase sovjetskih podmornica NATO je koristio slova fonetske abecede (Alfa, Bravo, Charlie, Delta,… pa sve do Zulu). U medijima je nastalo duhovito ime za incident na današnji dan: “Whiskey on the rocks” (engleski naziv za whiskey s ledom).

Podmornica nije bila malenih dimenzija. Imala je oko 80 metara dužine i 6 torpednih cijevi. Sovjeti su izradili čak 236 takvih podmornica, a planirali su još i više. U usporedbi s većim sovjetskim podmornicama, koje imaju i nuklearni pogon, S-363 je ipak bila relativno skromna. Naime, sovjetska klasa Tajfun najveće su podmornice ikada izgrađene i istisninom su čak 35 puta veće od S-363.

Šveđani su na sovjetsku podmornicu poslali nenaoružanog mornaričkog časnika da ispita o čemu se radi. Sovjetsko je objašnjenje bilo da je došlo do pogreške na navigacijskim uređajima, zbog čega je podmornica navodno izgubila smjer. To se čini prilično nevjerojatnim objašnjenjem, budući da je podmornica, da bi došla do mjesta nasukavanja, morala proći kroz čitav splet stijena i otočića. 


Između Švedske i SSSR-a zamalo je došlo do ratnog stanja kad su Sovjeti poslali flotu da oslobodi podmornicu. Šveđani su aktivirali obalne protubrodske sustave kad je izgledalo da će sovjetska flota ući u švedsko teritorijalno more. Ipak, kad su sovjeti registrirali aktivirane švedske taktičke radare, odmah su povukli brodove u međunarodne vode. Šveđani su detaljno ispitali slučaj i zaključili da je moguće da podmornica nosi čak i torpeda s nuklearnim glavama. To je zaključeno iz prisutnosti izotopa urana U-238 u torpednim cijevima.

Nakon 10-ak dana Šveđani su sami svojim teglenicama odsukali podmornicu i ona se vratila u sastav sovjetske flote. Sukobi su time izbjegnuti. Ipak, kasnije se saznalo da su sovjetski mornari imali naređenje da unište podmornicu u slučaju da ju Švedska pokuša zaplijeniti.

Komentari