Na današnji dan

Sovjetska nuklearna torpeda koja i danas leže na dnu mora – 1970.

Potonula podmornica K-8 s četiri nuklearne bombe u torpedima i danas se nalazi na dubini od oko 4.680 metara kraj europske obale, zajedno s leševima 52 člana posade.

Dana 6. veljače 1970. godine potonula je sovjetska nuklearna podmornica K-8, zajedno s četiri torpeda naoružana nuklearnim bojnim glavama. Te atomske bombe još i danas leže na dnu mora. Lokacija na kojoj je podmornica potonula nalazi se nedaleko od europske obale, u Biskajskom zaljevu između Francuske i Španjolske. Riječ je o mjestu oko 490 kilometara sjeverozapadno od Španjolske obale.

Tragično je da je podmornica K-8 povukla sa sobom u smrt i 52 ljudska života. Spomenute četiri nuklearne bombe u torpedima, dva podmornička nuklearna reaktora i tijela 52 člana posade danas se nalaze na dubini od oko 4.680 metara. Za usporedbu, Titanicova olupina leži na dubini od oko 3.800 metara.

Podmornica K-8 bila je klase Novembar po klasifikaciji NATO-a. To je zapravo bila prva klasa sovjetskih nuklearnih podmornica. Bile su dugačke preko 100 metara, a imale su dva nuklearna reaktora s obogaćenim uranijem-235. Prva podmornica iz te klase imala je ime Lenjinski Komsomol i bila je prva sovjetska podmornica koja je izronila na Sjevernom polu.

Nesreća se na K-8 dogodila kad je pri ronjenju na 120 metara dubine istovremeno izbila vatra u dva odjeljka. Vatra se zatim počela širiti putem klimatizacijskog sustava, a oba su se nuklearna reaktora isključila. Kapetan Vsjevolod Borisovič Bessonov naredio je napuštanje podmornice na površini mora.

Međutim, u međuvremenu je došao brod za vuču. Odlučili su da se 52 člana posade vrate u podmornicu, a nju da se odvuče na sigurno. Ipak, more je bilo olujno pa je prilikom vuče podmornica potonula, zajedno s čitavom posadom na njoj. Poginuo je i kapetan Bessonov, koji je posmrtno proglašen herojem Sovjetskog Saveza.

Komentari