Na današnji dan

Sovjeti po Mjesecu raspršili petokrake i natpise CCCP – 1959.

Sonda Luna 2 nosila je specijalne kugle od nehrđajućeg čelika, čija je površina bila prekrivena peterokutima. 

Dana 14. rujna 1959. godine prvi je put neki ljudski objekt stigao na nezemaljsko svemirsko tijelo. Bila je to sovjetska sonda Luna 2, koja je stigla na površinu Mjeseca. Ta je sonda bila kuglastog oblika i težine od oko 390 kilograma. Na površinu Mjeseca nije, doduše, sletjela meko, nego je namjerno udarila. Točno mjesto udara nalazi se na području koje se naziva More kiša (lat. Mare Imbrium), pokraj kratera Aristid i Arhimed.

Uspješna misija Lune 2 bila je velik uspjeh za SSSR. Da bi se to trajno obilježilo, Luna 2 nosila je specijalne kugle od nehrđajućeg čelika, čija je površina bila prekrivena peterokutima. Na svakom je peterokutu bio natpis CCCP (SSSR na ćirilici) i malena zvijezda petokraka, a na naličju još i sovjetski grb. U kuglama je bio eksploziv. Prije udara u Mjesec, kugle su eksplodirale i raspršile peterokute po mjesečevoj površini.

Sovjetski lider Nikita Hruščov bio je u tom trenutku upravo u posjetu SAD-u i nije propustio da američkom predsjedniku Eisenhoweru pokloni suvenir vezan za Lunu 2. Naime, dao mu je kopiju upravo onakvih kugli kakve su raspršile peterokute po Mjesecu.


Komentari